Od zítřka speciální menu k jednomu z nejtradičnějších mexických svátků. Přijďte ochutnat.
Sopa de calabacín, lehce pikantní krémová polévka z pečené dýně hokaido s papričkou chipotle, zdobená kapkou kysané smetany a nachos 40,-
Tacos cochinita pibil, čtyři měkké kukuřičné tortillas s cocinita pibil, podávané s rýží a salsami Pico de Gallo a verde 159,-
Cochinita pibil – původem Mayský pokrm, pochází z poloostrova Yucatan v Mexiku. Základní složka je pasta ze semen rostliny Achiote a do křupava pečené vepřové maso.
Pastel de chocolate, čokoládový dort se šlehanou smetanou a Guayaba a Tamarind sirupem 79,-
Día de los Muertos neboli Den mrtvých je v Mexiku jedním z nejvýraznějších svátků. Zapomeňte ale na ponuré české Dušičky i mainstreamový americký Halloween. Día de los Muertos uznává smrt jako přirozenou součást života. Podle tradice se v tento den vrací duše zesnulých ke svým milovaným, aby společně zavzpomínali na vše dobré a společně oslavili koloběh života. Svátek oslavuje zesnulé prostřednictvím jídla, pití a aktivit, které měli během svého života rádi. Tento kult vznikl spojením dávných prehispánských tradic a katolické víry, kterou do Mexika přivezli španělští dobyvatelé. Ve 20. století se symbolem Día de los Muertos stala La Calavera Catrina – elegantní smrtka, kterou poprvé ztvárnil okolo roku 1912 kreslíř José Posada.
Během těchto dvou dní celé rodiny v Mexiku vyráží na hřbitovy, aby bohatě vyzdobily hroby svých milovaných květinami, svíčkami i oltářemi s oblíbeným jídlem zemřelých nebo osobními předměty. Hřbitovy se mění v barevnou a nádhernou podívanou. Kromě toho si lidé doma vytváří tzv. ofrendas, což jsou soukromé oltářky poskládáné z květin, uměleckých vyobrazení koster, svíček a osobních nebo oblíbených předmětů zemřelých. Ve městech se konají průvody a oslavy plné lidí s obličejem pomalovaným jako lebka a oblečených ve stylu La Cavalera Catrina.
Všechno tohle dohromady z Día de los Muertos vytváří významný svátek plný barev, kostlivců, tance, hudby a dobré nálady, který v upravené podobě převzalo mnoho států Latinské Ameriky. Tato tradice je natolik kulturně bohatá a výjimečná, že ji UNESCO v roce 2008 zařadilo do seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva.
Žádné komentáře